måndag 17 december 2007

Kardinaltetrorna har anlänt!


Så äntligen! Nu har akvariet fått sina första invånare, 10 st kardinaltetror. De tycks anpassa sig bra. De första två timmarna simmade de yrt omkring i ett enda stim längs bakväggen (typiskt när de är rädda). Bestämde mig ändå för att ge en minimal portion med mat och det var populärt. De simmade ivrigt omkring och försökte få i sig av de fallande munsbitarna. Efter måltiden vågade de så småningom lösgöra sig lite från stimmet och de flesta vågade ta sig fram ända till främre glaset! Före lampan slocknade (kl 21) verkade de simma ganska mycket för sig själva också. Lyckat!
P.S. Klicka på bilden så ser du den i större format!

Nytt försök i morgon

Det gick inte som planerat för jag insjuknade i magsjuka natten till lördagen. Men nu är jag någorlunda frisk igen. Nu har jag bytt vatten (70-75%) och inrett med två små stenrös av lavasten från Teneriffa. Det ska bli passlig bo för "nuoliaiset" som gillar små hål. Hällde också i lite AquaSafe, för jag är inte riktigt säker på om det används klor i stadsvattnet här, det borde jag ta reda på. Och så växtnäring också. I morgon gör jag ett vattentest och sen bär det av till fiskbutiken!

fredag 14 december 2007

Färdig!!


Gissa om jag blev arg just.. Jag hade skrivit lång här om fiskar och allt möjligt och så tiltade browsern *grr* Så nu orkar jag inte skriva om det. Men akvariet är nu äntligen färdigt för fiskar och i morgon ska vi till fiskbutiken, det är spännande! Laddar bara upp ett par bilder på kardinaltetra (ovan)och kampfisk (nedan).

fredag 7 december 2007

Som sagt, aldrig..

4.12. Jag planerar lägga till mera hjorthornssalt. Det kommer ju att höja på nitrathalten (som nu ligger runt 70) så jag börjar med att göra ett vattenbyte på 50%. Det går snabbt och behändigt, jag har nämligen köpt en tjockare slang (diam. 16mm) och ett snabblås till kranen (som jag dock inte har testat för hittar ingen skiftnyckel den dagen). Tillsätter sedan ca 1 ml hjorthornssalt och 1 tsk matsoda (rena rama laboratoriet det här :))
7.12. Tillsätter lite växtnäring. Testar vattnet, samma resultat som förut!! Nej nu.. fast i o för sig borde det stämma för jag har ju tillsatt hjorthornssalt, men jag hade lite hoppats på en lägre nitrithalt ändå! Håhå.. planerar nästa test till tisdagen..
Nu börjar jag också så smått planera fiskarna jag ska skaffa, så här långt har jag kommit:
- en "partamonni" att äta alger
- ev. 4 st "raitanuoliaisia" att käka överlopps snäckor (4 st är minimi så att de inte ska ge sig på andra fiskar, lär vara aggressiva)
- neon- eller kardinaltetra ett stim, kanske 10 st?
- en taistelukala om jag hittar ett vackert exemplar, knappast är den otroligt vackra blå kvar i Kaarina mer :-/
Återkommer med de svenska namnen och lite bilder en annan dag, nu är jag trött!

måndag 3 december 2007

Det här blir ju aldrig färdigt!!

29.11 Nitrithalten har stigit till 5, nitrat 100! Byter ca 40% av vattnet, tänker på de stackars sniglarna!
30.11. Nitriten igen 5, nitrat ca 75.
2.12. Undrar om nitrithalten har sjunkit en aning?? Nitrithalten den samma. Ska vänta ett par dagar innan jag testar igen.. Skulle jag ha vetat att det drar så här ut på tiden skulle jag ha köpt skilda nitrit- och nitrattest, det blir förmånligare i längden. Men nu ska det väl inte räcka så länge till..? Fast hinner nog inte på fiskuppköp den här veckan ändå..

Edit: nu börjar vi få snäckbebisar :) De är minimalt små ännu, men ganska söta :-P

måndag 26 november 2007

Det går långsamt fram..

Ni får ursäkta att jag inte har skrivit, men det har inte hänt just någonting. Rapport:
20.11. Jag tillsätter lite hjorthornssalt
22.11. Äntligen förändringar i nitrithalten!! Väldigt svagt rosa (kanske 0,5), men ändå någonting! Nitraten har också stigit lite.
23.11. Jag tar en rejäl näve med mylla ur en kruka, lägger detta i en tvättpåse och den hänger jag över kanten på akvariet. I myllan finns nyttiga bakterier.
24.11. Efter att ha några gånger flyttat på påsen och lite skakat om den tar jag bort den. Ser små mullkorn på bottnet, det är bra ;). Nitrithalten har stigit igen lite! Även algerna tycks ha fått lite näring, men tror inte att det blir något problem, bara jag fått igång akvariet med fiskar o allt. I värsta fall finns det kemikalier man kan ta till.
25.11. Nitrithalten ca 2, finemang! Nitrathalten dryga 25, kanske 30?

Idag har nitritvärdet stigit ytterligare en aning, så även nitrathalten. Hög nitrathalt är inget problem, det får man bort med vattenbyte. Det måste såklart göras före man kan ta fiskar. För att höja på pH-värdet (bakterierna lär gilla pH runt 8, jag har dryga 7) bestämmer jag mig för att tillsätta en tesked matsoda. Men ack.. läste inte på burken (hur kan man vara så dum att man antar..? Den ena burken är vaniljsocker, ok, då måste den andra vara matsoda) så det var bakpulver istället. I morgon får jag se vad testen säger. Även bakpulvret innehåller ju bikarbonat..

tisdag 20 november 2007

Ingenting händer..


Ännu igår hade ingenting hänt. Dvs nitrithalten har inte stigtit. Jag undrar om snäckorna ändå satt igång det hela och akvariet nu är färdigt?? Jag har frågat på forumet men jag blir inte klok på svaren, eller länkarna som jag hänvisas till :-/ Jag ska nu testa idag också. Kanske man borde sätta lite mera salt då?

fredag 16 november 2007

Fiskmat och hjorthornssalt

Jag skulle gärna skaffa fiskar men jag vill vara absolut säker på att det är ok. Det är nämligen jätteviktigt att den biologiska balansen är i skick. Så igår rådfrågade jag lite "experterna" på aquaweb och det kom genast fram en stor tabbe jag gjort: jag borde ha "matat" akvariet med fiskmat under dessa veckor för att få igång bakteriefloran :-/ (Alternativt kan man använda ett dyrt ämne som heter Safestart, vilket gör vattnet redo på nolltid/alternativt kan man börja med ett par fiskar som sätter igång det hela, men risken är stor att de dör och det är ju inte så trevligt, har märkt att denna metod inte just nämns på aquaweb)

Men äsch, hur kan jag ha missat det! Jag fick dock bra tips: jag har köpt fiskmat att strö i och nu har jag satt också en nypa hjorthornssalt (1/3 tsk/100 l vatten) och ska följa med nitrit- och nitrathalterna i vattnet de närmaste dagarna. Om nitritet bryts ned så är akvariet färdigt!

Hjorthornssaltet höjer ammoniumhalten i vattnet direkt (det behövs för att få igång processen), men om floran redan är ok så ska den brytas ner ganska snabbt -> NO3
Såhär har det förklarats för mig: Ammonium (NH4) (eller ammoniak NH3, beroende på vattnets pH) förvandlas med hjälp av en sorts bakterier till nitrit (NO2). (Nitrit är inte bra för fiskarna, de dör om halten blir för hög. Värdet ska vara noll när allt är ok)
Av nitriten blir det (mha en annan sorts bakterier) sen nitrat (NO3). När akvariet är färdigt finns där tillräckligt av båda sorters bakterier så att de kan bryta ner ammonium till nitrit och detta förvandlas genast till ofarligt nitrat. (Även nitrat är farligt i för stora mängder).
NH4/NH3 är alltså nödvändigt för att bakterierna ska kunna leva.

Hänger ni med? Gissa hur många gånger jag har fått pränta in det här innan jag börjar förstå (sådär sakta)!
Det som är bra med hjorthornssalt är att det aldrig är fel. Är akvariet inte färdigt så påskyndar det bara processen :) Hur som helst, nästa vecka ska jag skaffa några neontetror så vi får fart på det hela, dom ska vara tåliga.

onsdag 14 november 2007

Växterna planterade!

Idag fick jag växterna! De kom packade i ett tunt paket så jag undrade om det verkligen kan innehålla allt vi kommit överens om. Jag tappade vatten i ett ämbar och tömde påsens innehåll i det. Sedan plockade jag upp växterna en efter en och lade dem på tidningspapper som jag brett ut på vardagsrumsgolvet bredvid akvariet. Försökte sedan efter bästa förmåga plantera dem. Få se hur jag lyckats, det ser man väl först när växterna slår rot och börjar växa. I paketet fick jag följande växter: (lägger namnen både på finska och svenska om jag känner till dem + det latinska namnet)
  • Simbräken/Kellusaniainen (Salvinia): flytväxt.
  • Amerikankilpukka (Limnobium laevigatum): flytväxt
  • Vanlig vattenormbunke/Liuskavesisaniainen (Ceratopteris cornuta) : en flytäxt som man också kan ha planterad i sanden (men inte för djupt). Jag låter tillsvidare en planta flyta :)
  • Jättegälört/Vedensuosikki (Limnophila aquatica), påminner om "rävsvansarna" som växer i skogen, tycker den är vacker!
  • Indisk Hygrophila/Intianvesitähdikki (Hygrophila polysperma)
  • Anubias en storbladig växt, blir säkert vacker. Men tyvärr var den jag fick full med alger, jag kanske inte behåller den.
  • Punainen melalehti (Cryptocoryne beckettii) (osäker på om det är fråga om denna art)
  • Rusolehti (Ludwigia repens 'Rubin') En vacker röd växt som piggar upp! Lite osäker här också..
  • Svärdplanta/Jättiläismiekkakasvi (Echinodorus bleheri)
På köpet fick jag också ca 12 st Malaysiska sandsnäckor (kierteissarvikotilo, Melanoides tuberculata). De ska hålla sanden ren och fluffig samt äta överbliven mat och alger. De grävde genast ner sig i sanden, de kommer fram först när det blir mörkt. Spännande små varelser att följa med :)



tisdag 13 november 2007

Kiselalger


Märkte här i veckoslutet att mina växter har fullt med bruna fläckar. Det visade sig vara kiselalger (brunalger). Det är vanligt att det uppstår sådana i ett nytt akvarium innan det har stabiliserat sig. Sedan märkte jag att det också hade kommit alger på sanden och väggarna också så jag tog till svampen och gnuggade glasen rena. Man kan försiktigt gnugga bort från växterna om man vill, men det ska nog försvinna efter en tid. Jag beställde ett paket med växter från en annan akvarist, väntar med iver på det! Hon hade postat det idag. På köpet får jag också lite snäckor (kierteissarvikotilo) som ska hålla bottnet rent och lär väl äta alger också :-P Faktiskt mycket billigare att köpa av någon annan än från butikerna. Dessutom lär butikernas växter inte vara lika bra alla gånger, odlade "med våld".

torsdag 1 november 2007

Fungerande webshop!


Eftersom försäljaren i Faunatar starkt rekommenderade att sätta lite näring för växterna så beslöt jag att skaffa sånt illa kvickt (det skulle ju vara synd om mina nyinköpta växter skulle dö..). Så jag började surfa på nätet och hittade några nätshoppar som säljer akvarietillbehör. Jag beställde sedan från Akvaarioon, den verkade billigast. Hittade flytande, väldigt dryg växtnäring som ska räcka för säkert 2 år. På samma gång köpte jag en kokosnötgrotta. Nåja, det kanske skulle ha varit billigare att köpa en kokosnöt själv, men det är ju inte så där väldigt enkelt att såga en sån + krafsa ur all kokos, så lite kan jag betala för arbetet också ;-) Vidare köpte jag en termometer av glas och en "dammsugare" att städa bottnet med. Behöver nu bara en ny, lite tjockare slang. Det hade jag tänkt skaffa i vilket fall som helst, för den nuvarande är för tunn, det tar en evighet att byta vatten med den.

Men till det bästa: Supersnabb service på den där webshopen, kan bara rekommendera. Med jämna mellanrum fick jag mail om hur beställingsprocessen framskred! Jag lämnade in beställningen 11- tiden och nångång efter kl 13 betalade jag räkningen jag fått till min epost. Paketet postades samma dag och jag fick Postens "seurantakoodi" till min telefon och kunde hämta paketet följande dag kl 16! Det var snabbt det!

måndag 29 oktober 2007

Växter


Idag var jag till Mylly tillsammans med sonen. Jag kom plötsligt ihåg att där också finns en akvariebutik (Faunatar) så jag beslöt att besöka den. Jag bestämde mig för att åtminstone inhandla testen jag skulle behöva snart. De enskilda testena kostade 10-15 euro så jag valde ett kombitest som innehåller de fem viktigaste testerna (pH, KH, GH, NO2, NO3) av märket JBL. Det innehåller 50 teststickor så jag klarar mig ett tag. Diskuterade lite med försäljaren och hon rekommenderade att nu skaffa växterna och sätta igång filtret också. Jag köpte 4 växter (två av var sort, minns inte nu mera vad de heter, men den ena hette något med "rasva", jag får väl uppdatera här sen..). De borde vara lätta att börja med + att föröka själv.
Så hem. Växterna planterades och jag tog ett test. Resultaten var ok som jag gissade men nu ska vi ju inte falla i fällan för värdena kommer att ändras inom den kommande veckan för att sen stabiliseras igen. DÅ kan man tidigast "plantera" fiskar. Och nu har jag satt igång filtret också och lampan!

Jag har surfat lite på nätet och hittade ett forum på finska och där har jag nu tillbringat kvällen. Igen får jag en känsla av att jag har "håsat" :-/ För att förstå vad jag menar, kolla länken jag lagt in till höger, Pleko-Allas :-o Behöver massor med mer växter (hoppas hitta billigt av andra "akvarister")+ att jag har glömt att lägga näring för växterna under sanden :( Men det lär finnas tabletter för det ändamålet, men det skulle ha varit enklare på lång sikt att lägga det i sanden. (Nu går det ju inte mer för jag har planterat växterna).
En annan sak jag lärde mig, är att man kan köpa akvarietillbehör via nätet också, säkert vinner en slant på det. Men fick ju bra service på köpet där i Mylly+ att prisen inte var hutlösa (mycket billigare än i Puutorin Akvaario). Så jag kommer nog att handla där i fortsättningen också.

fredag 19 oktober 2007

Det händer..


I förrgår inhandlade jag två stycken Orthex plastämbar. Igår hade jag passligt med tid så jag började tvätta sanden. Vattnet såg otroligt klart ut så jag sköljde sanden 3-4 ggr innan jag hällde den i akvariet. Det gick åt ca 3/4 av säcken. Sedan hällde jag i vattnet också. Men det yrde nog upp ganska mycket "damm" och vattnet såg betydligt gråare ut i akvariet än vad det gjort i ämbaret. Men jag tänker vänta ett par dagar och se.. Eventuellt tömmer jag bort det här vattnet och sätter nytt. Fast enligt vad jag läst av andras erfarenheter så borde det vara ok och att filtret borde sköta resten..?
Bakgrundsbilden på plats och lampan på, nu ser det bättre ut eller hur? :-)

söndag 14 oktober 2007

Sand

Igår köpte jag sand till akvariet. Jag har läst lite diskussioner på nätet och många har prisat Biltemas blästersand grovlek 0,2-1,0 mm (obs det ska vara sand, inte blästringsmedel, för det innehåller bla aluminiumsilikat) så det blev det. Dyrt var det inte heller, 25 kg säck kostade visst 6,90. Nu väntar jag bara på att sambon bär in den från bilen, det var tillräckligt för mig att få den dit!

söndag 23 september 2007

Förvirrad

Alltså vilken vetenskap! Jag menar, så mycket man borde veta och ta reda på innan man ens kan lägga vatten i akvariet. En massa test man borde inhandla: pH, hårdhets- och kvävetester, ammoniumtest.. Jag undrar också över hurdan sand man borde skaffa.
Ett praktiskt problem har jag redan stött på. Jag har köpt en lång slang (6 m) för att leda vattnet från akvariet till badrumssilen. Men oj vad det är tungt att suga innan vattnet börjar komma! (Jag har nu testat i samband med rengöringen av akvariet.) Dessutom går det väldigt långsamt. Men det är väl ännu jobbigare att suga med en tjockare slang.


Problem nummer två: hur ska jag sköta vattenbytena? Borde man skaffa några ämbar för att kunna syresätta vattnet dagen före vattenbytet? Har nämligen läst om sådana som leder vattnet direkt från kranen, dvs utan syresättning. Men undrar om det är så bra..
Där har man då 5 ämbar vatten som tar utrymme i duschvrån.. det är en tredjedel och ungefär minimi man byter per gång.

tisdag 18 september 2007

Start!

Idag har jag börjat städa på akvariet. Jag kom på tanken att starta en egen akvarieblogg. Det var ju inte svårt så här är den!
Idag har jag förutom tvättat bort alger sökt efter information på nätet. Jag vill hitta massor med information så att jag ska kunna undvika alla kardinalfel. Vi får se hur det går!
Som bakgrund kan jag berätta att jag begagnat inhandlat ett ca 150 l akvarium. På köpet fick jag ett skåp, en armatur (lysrör) och ett luftfilter samt lite kemikalier och en bakgrundsbild. Resten måste inhandlas. Men jag har ingen brådska, litet i taget, med eftertanke :)